Siarrrczyste plony ziemniaków

Ekologiczne działania ograniczające emisję dwutlenku siarki spowodowały deficyt siarki w glebie, co zauważa się w szczególności na glebach lekkich. Występująca w glebie ilość siarki nie pokrywają zapotrzebowania bulw ziemniaków na ten pierwiastek, a dostarczenie siarki z atmosfery przestało pokrywać potrzeby tej rośliny. Tak więc uwzględnienie siarki w planie nawożenia ziemniaka jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju bulw i efektywności plonu.

Nie daj się zrobić w konia!

Czym się kierować przy zakupie wapna? Obietnicami zwyżki plonu czy może atestami wydanymi przez niezależne jednostki badawcze? Mając wolny rynek, możemy natrafić na nieuczciwe zagrywki, jak temu zapobiec? Radzimy jak czytać etykiety, ulotki i między wierszami, aby nie dać się zrobić w konia. Czy znasz przysłowie „nie wszystko złoto co się świeci”? To dobrze, od razu zrozumiesz, że „nie wszystko kreda, co kredą nazywają”.  

Reguluj pH, unikniesz pecha

Odczyn gleby ma ogromne znaczenie dla roślin rolnych, ponieważ większość z nich nie toleruje kwaśnego podłoża. Oprócz obserwacji wizualnych swoich upraw, warto oddać próbkę gleby do badań i dowiedzieć się, czy zapewniamy odpowiednie pH naszej roślinie. Kwasowość jest podstawową cechą geochemiczną i warunkuje odpowiednią produktywność gleby, którą uprawiamy. Dlatego tak istotne jest zachowanie równowagi w pH gleby, aby uniknąć pecha, czyli strat w plonie.

Reaktywność nawozów wapniowych – hit czy kit?

Reaktywność, inaczej reaktywność chemiczna jest to zdolność związków chemicznych i pierwiastków do wchodzenia w reakcję z innymi związkami lub pierwiastkami. Ogólna zdolność reakcji danego związku jest uzależniona od jego charakterystycznej budowy. A jak to jest z reaktywnością nawozów wapniowych? I jak jest badana?

Siarka decyduje o plonie i jakości ziarna zbóż

Siarka jako makroelement drugiego rzędu powinna być uwzględniana w bilansie nawozowym oraz w badaniu gleb na zasobność składników pokarmowych raz na 4 lata. Zasadność takich działań potwierdzają badania zasobności gleb wykonane przez stacje chemiczno-rolnicze oraz monitoring chemizmu gleb ornych Polski prowadzony przez Instytut Uprawy i Nawożenia Gleb w Puławach w latach 1995-2010

Jak sobie radzić z suszą?

Woda w roślinie odgrywa szereg ról – jest substratem, składnikiem i nośnikiem. Stanowi w roślinach aż 80%, pozostałe 20% to sucha masa. Deficyt wody należy do najczęściej występującego stresu na jaki są narażone rośliny. Susza uznawana jest za główny czynnik wpływający na ograniczenie produktywności roślin uprawnych, na całym świecie tylko 45% gleb dostaje dostateczną ilość wody w okresie wegetacji. Jak sobie zatem radzić z brakiem wody w latach suchych?

Kreda pastewna na pole?

Kreda do skarmiania zwierząt to nic innego jak węglan wapnia, czyli zmielona skała. Jest tą samą naturalną skałą, którą stosuje się w nawożeniu pól uprawnych. Węglan wapnia jako dodatek paszowy w postaci kredy pastewnej, poddawany jest większym obostrzeniom niż węglan używany na glebę, a co za tym idzie zwiększony jest koszt produkcji kredy pastewnej, jednakże nie ma żadnych przeciwwskazań, aby taką kredę dać na pole.

Magnez – życiodajna siła

Zawartość Mg w glebach uprawnych waha się w szerokim zakresie od 0,05% do 0,5%, taka ilość jest niewystarczająca do zachowania prawidłowych procesów fizjologicznych, jakie zachodzą w roślinach. Magnez, jest określany mianem pierwiastka życia, nie tylko jest niezbędny dla świata flory, jest także niezbędnym składnikiem mineralnym dla ludzi oraz zwierząt. Ale co się dzieje, kiedy roślina ma go za dużo? Czy można przenawozić magnezem?

Zadbaj o próchnicę

Próchnica jest magazynem dla składników pokarmowych. Jest czynnikiem, który decyduje o żyzności gleb. Znaczenie dla rolnictwa i środowiska jest ogromne, poprzez swoje cechy fizyko-chemiczne. A jak powstaje? Czy można wyprodukować dobry plon na glebach, w których występuje jej deficyt?

Król Azot (nie zawsze pierwszy)

Azot jest pierwiastkiem, który wpływa na masę plonu, jednak jego przedawkowanie jest przyczyną wielu strat, zaczynając od samego plonu a kończąc na degradacji gleby i zaburzeniu równowagi środowiska naturalnego. Zakładając, że 1ha ziemi ma 3mln kg, samego azotu jest od 600 do 10500 kg, jest on jednak silnie związany w związkach organicznych i trudno dostępny dla roślin. Stąd też stosowanie nawozów azotowych jest konieczne, ale pod warunkiem dobrania odpowiedniej jego […]