Lata doświadczeń i praca z najlepszymi na rynku rolniczym pozwoliły nam stworzyć bazę wiedzy specjalnie dla Ciebie!
Nowoczesne rolnictwo, Ekoschematy, dofinansowania dla rolników, międzyplony, wzrost plonów – jakiej wiedzy szukasz Ty?
Na stan zakwaszenia gleb, w dużym stopniu ma wpływ działalność człowieka. Powinniśmy wziąć za to zjawisko odpowiedzialność i przyczynić się do przywrócenia odpowiedniego pH gleb, z których korzystamy. Program rekultywacyjnego wapnowania gleb, ma za zadanie podnieść w krótkim odstępie czasu odczyn gleb, najbardziej narażonych na ograniczenie swoich funkcji, czyli gleb o odczynie niższym niż 4,8.
Rzadko zadajemy sobie to pytanie. A warto! Wiedza w pigułce tylko u nas. Tomek krótko opowiada o tym dlaczego większość gleb w Polsce ma kwaśny odczyn, i o tym jak nasza działalność wpływa na tą sytuację. Zapraszamy.
Czemu wapnowanie to podstawowy zabieg? Pomijanie jego to wielki błąd- najważniejsze fakty w 3min. opowiada Ania. Dlaczego wapnowanie to podstawa żyzności gleby, utrzymania wilgoci, przyswajania nawozów mineralnych, top 2 wielkości plonów? Nie pomiń tego odcinka!
Węglan wapnia jest powszechnie występującą substancją w środowisku mającą szerokie zastosowanie. W zależności od składu i parametrów jakościowych węglan wapnia jest wykorzystywany w przemyśle, budownictwie, medycynie czy rolnictwie. CaCO3 stosowane w każdej gałęzi gospodarki poddawane jest badaniom i certyfikacji, aby produkt końcowy był jak najlepszej jakości.
Wapń jest pierwiastkiem, który w 98% znajduje się w kościach organizmów żywych. Jest niezbędnym składnikiem w metabolizmie komórek oraz w funkcjonowaniu całego organizmu. Występuje w płynach ustrojowych, we włóknach kolagenowych oraz aktywuje enzymy trawienne. Wapń wpływa na mineralizację kości i skorupek jajek oraz na krzepliwość krwi.
Ślimaki w diecie człowieka nie odgrywają wielkiej roli, traktowane są jako przysmak, szczególnie we Francji. W niektórych regionach objęte są ochroną oraz wyznaczone zostały terminu ich legalnego zbioru. Prawidłowa hodowla ślimaków jadalnych polega na kilku prostych zasadach oraz zbilansowanej diecie.
Optymalne żywienie zwierząt gospodarskich jest najważniejszym elementem w regulacji wszystkich układów w organizmie zwierzęcia. Wpływa na rozród, rozwój i wzrost, zdrowie i komfort życia zwierząt. Odpowiednie zadbanie o stan zdrowia i jakość życia zwierzęcia hodowlanego zawsze będzie oddziaływało na skład chemiczny końcowych produktów konsumpcyjnych jakimi są jaja, mleko i mięso, co przekłada się na zdrowie człowieka.
Najszybciej rozwijająca się branżą technologicznie jest sektor rolnictwa. Malejąca ilość gospodarstw przy równoczesnym powiększaniu się areału upraw wymaga od rolników korzystania z nowoczesnych rozwiązań, aby mieć pod kontrolą swoje pola. Wzrost wielkości pól powoduje wzrost skali produkcji w gospodarstwie. I tu z pomocą przychodzi rozwój agrotechniki, rolnik przy wzroście konkurencji coraz częściej i chętniej sięga po urządzenia monitorujące, systemy GPS czy systemy sterowania maszynami rolniczymi.
Siarka i magnez są pierwiastkami niezbędnymi roślinie do wzrostu. Wizualne objawy niedoboru obu składników pokarmowych są do siebie zbliżone, objawiają się utratą zielonego koloru liści. Najprostszym i najtańszym źródłem S i Mg jest siarczan magnezu siedmiowodny stosowany do oprysków.
Dzięki stacjom pogodowym wykorzystywanym w rolnictwie, rolnik może monitorować swoje uprawy i minimalizować ryzyko wystąpienia chorób. Znajomość pogody i jej parametrów w pracach rolniczych może przynieść spore korzyści, a zbierane dane na bieżąco pozwolą nam prognozować pogodę kilka dni do przodu, co pozwoli podjąć odpowiednie i maksymalnie dopasowane decyzje.