Lata doświadczeń i praca z najlepszymi na rynku rolniczym pozwoliły nam stworzyć bazę wiedzy specjalnie dla Ciebie!
Nowoczesne rolnictwo, Ekoschematy, dofinansowania dla rolników, międzyplony, wzrost plonów – jakiej wiedzy szukasz Ty?
Siarka jako makroelement drugiego rzędu powinna być uwzględniana w bilansie nawozowym oraz w badaniu gleb na zasobność składników pokarmowych raz na 4 lata. Zasadność takich działań potwierdzają badania zasobności gleb wykonane przez stacje chemiczno-rolnicze oraz monitoring chemizmu gleb ornych Polski prowadzony przez Instytut Uprawy i Nawożenia Gleb w Puławach w latach 1995-2010
Woda w roślinie odgrywa szereg ról – jest substratem, składnikiem i nośnikiem. Stanowi w roślinach aż 80%, pozostałe 20% to sucha masa. Deficyt wody należy do najczęściej występującego stresu na jaki są narażone rośliny. Susza uznawana jest za główny czynnik wpływający na ograniczenie produktywności roślin uprawnych, na całym świecie tylko 45% gleb dostaje dostateczną ilość wody w okresie wegetacji. Jak sobie zatem radzić z brakiem wody w latach suchych?
Kreda do skarmiania zwierząt to nic innego jak węglan wapnia, czyli zmielona skała. Jest tą samą naturalną skałą, którą stosuje się w nawożeniu pól uprawnych. Węglan wapnia jako dodatek paszowy w postaci kredy pastewnej, poddawany jest większym obostrzeniom niż węglan używany na glebę, a co za tym idzie zwiększony jest koszt produkcji kredy pastewnej, jednakże nie ma żadnych przeciwwskazań, aby taką kredę dać na pole.
Zawartość Mg w glebach uprawnych waha się w szerokim zakresie od 0,05% do 0,5%, taka ilość jest niewystarczająca do zachowania prawidłowych procesów fizjologicznych, jakie zachodzą w roślinach. Magnez, jest określany mianem pierwiastka życia, nie tylko jest niezbędny dla świata flory, jest także niezbędnym składnikiem mineralnym dla ludzi oraz zwierząt. Ale co się dzieje, kiedy roślina ma go za dużo? Czy można przenawozić magnezem?
Próchnica jest magazynem dla składników pokarmowych. Jest czynnikiem, który decyduje o żyzności gleb. Znaczenie dla rolnictwa i środowiska jest ogromne, poprzez swoje cechy fizyko-chemiczne. A jak powstaje? Czy można wyprodukować dobry plon na glebach, w których występuje jej deficyt?
Azot jest pierwiastkiem, który wpływa na masę plonu, jednak jego przedawkowanie jest przyczyną wielu strat, zaczynając od samego plonu a kończąc na degradacji gleby i zaburzeniu równowagi środowiska naturalnego. Zakładając, że 1ha ziemi ma 3mln kg, samego azotu jest od 600 do 10500 kg, jest on jednak silnie związany w związkach organicznych i trudno dostępny dla roślin. Stąd też stosowanie nawozów azotowych jest konieczne, ale pod warunkiem dobrania odpowiedniej jego […]
Najczęściej spotykaną przyczyną degradacji gruntów rolnych i spadku żyzności gleby, jest spadek odczynu gleby poniżej 4,5. Takie pH jest typowe dla gleb bardzo kwaśnych, a na takich gruntach rośliny rolne nie mogą odpowiednio plonować. Wapnowanie gleb jest zabiegiem, dzięki któremu utrzymamy odpowiednie pH i dostarczymy jonów wapnia. Ale, nasuwają się pytania – kiedy i jak wapnować glebę, jakie dawki wapna zastosować oraz jaki nawóz […]
Czy zastanawiałeś się kiedyś co będzie najlepsze dla Twojej gleby? Spośród węglanu wapnia, dolomitu, kredy czy tlenków zastanawiasz się które działa najszybciej, a które najdłużej? Oferta nawozów na rynku jest bogata, ale przy wyborze środka odkwaszającego warto się skupić nad formą wapna oraz opłacalnością zakupu.
Dolomit jest nawozem pochodzenia naturalnego, może być stosowany w rolnictwie ekologicznym i konwencjonalnym, ale podobnie jak w przypadku każdego nawozu mineralnego, aby zminimalizować koszty użycia nawozów i zoptymalizować plony, warto wiedzieć kiedy i jak je właściwie stosować. Nawozy wapniowo – magnezowe są głównym źródłem magnezu w glebie a dostarczanie magnezu jest ściśle związane z wapnowaniem gleb.
Siarka jako makroelement drugiego rzędu powinna być uwzględniana w bilansie nawozowym oraz w badaniu gleb na zasobność składników pokarmowych przynajmniej raz na 4 lata. Stwierdzono, iż 1 kg siarki w niedoborze ogranicza wykorzystanie azotu około 9 – 15 kg, wówczas najczęściej przechodzi do wód gruntowych i zanieczyszcza je. Rzepak ozimy należy do roślin szczególnie wrażliwych […]