Lata doświadczeń i praca z najlepszymi na rynku rolniczym pozwoliły nam stworzyć bazę wiedzy specjalnie dla Ciebie!
Nowoczesne rolnictwo, Ekoschematy, dofinansowania dla rolników, międzyplony, wzrost plonów – jakiej wiedzy szukasz Ty?
Nawożenie generuje ogromne koszty w prowadzeniu gospodarstwa rolnego, dlatego tak ważne jest określenie dokładnej dawki nawozów. Koszt zbadania próbki glebowej jest nieporównywalnie niższy do kosztu jaki możemy ponieść przy zakupie nawozów „na oko”. Aby nawożenie było efektywne niezbędna jest wiedza na temat zasobności gleby w składniki pokarmowe.
Słoma jest cennym źródłem pierwiastków oraz materii organicznej – próchnicy. Posiadając wiele cennych funkcji, rzadko jest wykorzystywana jako nawóz. Rozkład słomy prowadzi do powstawania substancji fitotoksycznych. Stosowanie wapnia w celu rozkładu słomy może ograniczyć powstawanie tych związków, jednakże stosowanie azotu przyspiesza proces jej rozkładu. Co jest lepsze w „paleniu” słomy, wapń czy azot?
Czynników decydujących o dobrym nawożeniu jest kilka, jeżeli każdy z nich zostanie zachowany w planowanym nawożeniu, plony będą zadowalające. Nie sztuką jest stosować drogie nawozy w wysokich dawkach, cały sens ukryty jest w zachowaniu podstawowych zasad, które pozwolą nam dobrze odżywić rośliny, dbać o środowisko glebowe i wodne oraz zminimalizować koszty produkcji.
Zawartość jonów glinu w glebie ściśle zależy od jej odczynu. Występowanie glinu jest zjawiskiem naturalnym, wynikającym z budowy skorupy ziemskiej. W zależności od odczynu gleby przyjmuje formy toksyczne dla roślin lub jest dla nich neutralny. Toksyczne oddziaływanie glinu najbardziej dotyka system korzeniowy co w konsekwencji zaburza wzrost rośliny, obniżając nasze plony.
Dostarczanie jonów wapnia poprzez wapnowanie, często jest pomijane ze względów finansowych, często słyszy się, że szukając oszczędności, odpuszcza się zabieg wapnowania. Literatura zaleca wapnowanie co 4 lata, jednakże stare opracowania nie znajdą zastosowania w czasach wysokiego zużycia nawozów azotowych i wzrostu produktywności pól. Inwestycja w wapno niesie za sobą gwarancję, że pozostałe składniki zostaną pobrane z gleby przez roślinę.
Fundamentalną zasadą upraw rzepaku jest zapewnienie roślinie warunków do rozwoju obfitego systemu korzeniowego. Środowisko gdzie rozwijają się korzenie, szczególnie jesienią, musi zapewnić roślinie solidne ukorzenienie się. Odczyn gleby kształtuje właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne środowiska wzrostu roślin. Rzepak będzie prawidłowo się rozwijał tylko w warunkach uregulowanego pH.
Gleby lekkie, to gleby które najczęściej występują w Polsce (w 60%), najliczniej występują w województwie podlaskim, pomorskim, łódzkim oraz warmińsko-mazurskim. Sprawiają dużo trudności w uprawie, ponieważ są mniej żyzne, mocno przepuszczają wodę, mają mniej składników pokarmowych oraz bardzo niski odczyn.
W latach intensyfikacji przemysłu i spalania paliw kopalnianych, zauważono wysoką emisję tlenków siarki do atmosfery. Związki siarki w postaci opadów kwaśnych deszczów, doprowadzały do degradacji gruntów. Na ratunek przyszła ustawa wprowadzająca konieczność odsiarczania spalin. Jednakże, po latach zauważono ograniczoną ilość siarki w glebach, a co za tym idzie zaburzenia w gospodarce pokarmowej roślin uprawnych. Powstający podczas procesu odsiarczania gips, jest skutecznym sposobem na zwalczenie problemu deficytu siarki oraz eliminację […]
Kwasowość gleby jest czynnikiem warunkującym produktywność pól uprawnych. Jako podstawowa cecha geochemiczna kształtuje ruchliwość składników mineralnych oraz określa warunki wzrostu systemu korzeniowego wpływając na plon roślin. Każdy wpływ na zmianę odczynu gleby niesie za sobą poprawę warunków glebowych, wzrost efektu produkcyjnego oraz poprawę funkcjonowania środowiska.
Racjonalna gospodarka azotem, czyli dbanie, aby nie stał się toksyczny dla środowiska glebowego oraz wodnego, wymaga dokładnego poznania jakim ulega przemianom. Ryzyko skażenia azotem jest wysokie, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zalecanych ilości nawozów azotowych jakich wymaga dana uprawa.