Gdzie kryje się sens nawożenia?

Czynników decydujących o dobrym nawożeniu jest kilka, jeżeli każdy z nich zostanie zachowany w planowanym nawożeniu, plony będą zadowalające. Nie sztuką jest stosować drogie nawozy w wysokich dawkach, cały sens ukryty jest w zachowaniu podstawowych zasad, które pozwolą nam dobrze odżywić rośliny, dbać o środowisko glebowe i wodne oraz zminimalizować koszty produkcji.

Pierwszym, najważniejszym czynnikiem decydującym o przyswajalności nawozów jest odczyn gleby, pierwiastki mogą być przyswajane tylko w odpowiednich dla siebie zakresach.

Azot i potas najlepiej przyswajalne są w pH mieszczącym się w przedziale od 5,5 do 8; fosfor jest mniej tolerancyjny na niskie pH, maksymalnie pobierany jest dopiero, gdy odczyn osiągnie wartość 6. Gdy pH spadnie poniżej 5, gwałtownie spada przyswajalność mikroelementów z wykluczeniem molibdenu. Gdy spada odczyn gleby, lepiej dostępny jest glin, który w nadmiernych ilościach staje się toksyczny dla roślin. Zakwaszenie gleby powoduje wiele negatywnych skutków. Niskie pH powoduje wietrzenie minerałów, co wiąże się z gorszym magazynowaniem składników pokarmowych w glebie i ze zmniejszeniem ich dostępności. Wapnowanie i utrzymywanie odczynu na poziomie dedykowanym dla gatunku roślin, ma wpływa na tworzenie się humusu glebowego. Próchnica ma wpływ na tempo uwalniania składników pokarmowych z gleby i z przyoranych nawozów. W racjonalnej agrotechnice nie można zapominać o wapnowaniu i dostarczaniu wapnia, ponieważ jony Ca2+ wspomagają tworzenie się agregatów glebowych (gruzełek).

Sens dobrego nawożenia kryje się także w odpowiedniej proporcji składników, wg prawa minimum Lebiega, które mówi: czynnik którego jest najmniej, źle oddziałuje na organizm lub całą populację. Nieprawidłowe zbilansowanie nawożenia blokuje inne składniki pokarmowe, na drodze pobierania mogą nawzajem ze sobą konkurować.

Na efektywne pobieranie związków przez rośliny decyduje także temperatura, światło słoneczne oraz odpowiednia ilość wody, ale nie są one od nas zależne, dlatego warto skupić się na tym co zależy od producenta rolnego. Przede wszystkim pamiętajmy o racjonalnym stosowaniu nawozów oraz środków ochrony roślin, bo każdy nasz ruch, wpływa na stan agroekosystemów oraz ekosystemów, a na szlaku przemian troficznych trafia ostatecznie do organizmu człowieka. Zmniejszenie do minimum skutków zanieczyszczenia środowiska nadmierną ilością nawozów, ochrona populacji pszczół i innych pożytecznych organizmów, od których jesteśmy zależni, poprzez racjonalne stosowanie środków ochrony roślin, należy do obowiązku każdego rolnika.

Najpierw należy „zrozumieć” swoją glebę, zanim zaczniemy wprowadzać kosztowną i szkodliwą chemię. Pierwszym, najprostszym sposobem, będzie regulacja pH gleby.

Opracowanie: Agata Żmuda

Na podstawie:

http://iung.pl/dpr/index.html#

http://phavi.wapno-info.pl/at/attachments/2012/1206/121109-wapnowanie-gleb-w-polsce.pdf

Innym przydały się również

Rekultywacyjne wapnowanie gleb

Na stan zakwaszenia gleb, w dużym stopniu ma wpływ działalność człowieka. Powinniśmy wziąć za to zjawisko odpowiedzialność i przyczynić się do przywrócenia odpowiedniego pH gleb, z których korzystamy. Program rekultywacyjnego wapnowania gleb, ma za zadanie podnieść w krótkim odstępie czasu odczyn gleb, najbardziej narażonych na ograniczenie swoich funkcji, czyli gleb o odczynie niższym niż 4,8.

Co powoduje zakwaszenie gleby?

Rzadko zadajemy sobie to pytanie. A warto! Wiedza w pigułce tylko u nas. Tomek krótko opowiada o tym dlaczego większość gleb w Polsce ma kwaśny odczyn, i o tym jak nasza działalność wpływa na tą sytuację. Zapraszamy.  

Po co wapno na pole?

Czemu wapnowanie to podstawowy zabieg? Pomijanie jego to wielki błąd- najważniejsze fakty w 3min. opowiada Ania.   Dlaczego wapnowanie to podstawa żyzności gleby, utrzymania wilgoci, przyswajania nawozów mineralnych, top 2 wielkości plonów? Nie pomiń tego odcinka!