W technologii produkcji roślin rolniczych ważnym i niezwykle trudnym elementem jest ochrona roślin przed organizmami szkodliwymi, głównie patogenami pochodzenia grzybowego i bakteryjnego. Zbyt późno wykonany zabieg ochronny lub niewłaściwa identyfikacja patogena skutkuje obniżeniem jakości plonów, a w konsekwencji przyczynia się do strat finansowych dla samych rolników.

Choroba rośliny jest złożonym i długotrwałym procesem biologicznym, który zależy od trzech elementów działających na siebie w określonym czasie: patogena, rośliny gospodarza i warunków środowiska. W czasie choroby patogen i gospodarz działają wzajemnie na siebie, ulegają zmianom i w tym czasie stanowią pewną całość.

Przebieg infekcji zależy w dużym stopniu od warunków środowiska, ponieważ większość tej fazy patogen spędza jeszcze poza rośliną. Obecność wody i czas, w którym jest ona dostępna decyduje o tym czy zarodniki skiełkują oraz o ich liczebności. Wysoka wilgotność powietrza również sprzyja infekcji i w przypadku niektórych gatunków grzybów może umożliwiać ich wzrost nawet wtedy, gdy nie ma dostępu do wody. Temperatura ma istotne znaczenie dla długości trwania infekcji. Jeżeli w danej temperaturze czas zwilżenia liści jest wystarczająco długi, aby dokonała się infekcja, mówimy wtedy o okresie krytycznym, w którym należy rozpocząć zabiegi ochronne zwalczające danego patogena.

Strategie ochrony roślin przed patogenami

PROFILAKTYCZNA

w cyklicznych terminach lub przed spodziewanym zagrożeniem, przy zastosowaniu preparatów o działaniu powierzchniowym lub wgłębnym

INTERWENCYJNA

bezpośrednio po zakażeniu lub wystąpieniu pierwszych widocznych objawów chorobowych najczęściej przy wykorzystaniu preparatów o działaniu systemicznym.

W OPARCIU O WIEDZĘ NOWOŚĆ!

w oparciu o dane ze stacji meteorologicznych oraz wykorzystaniu modeli matematycznych w celu precyzyjnego ustalenia momentu infekcji. 

Precyzyjny System Monitoringu i Sygnalizacji chorób w uprawach roślin oparty jest o dane ze stacji meteorologicznych, które przesyłają informacje o temperaturze powietrza, temperaturze gleby, wilgotności względnej powietrza, wielkości opadów oraz czasu zwilżenia „sztucznego” liścia. Modele chorobowe zostały opracowane przez naukowców z całego świata. Wskazują warunki, które muszą być spełnione aby nastąpił rozwój grzyba czy bakterii. Dane z czujników stacji meteorologicznej spływają do systemu i są nanoszone na model chorobowy (fotografie obok). Po spełnieniu odpowiednich warunków, model dokładnie wskazuje poziom ryzyka wystąpienia infekcji chorobowej. Informacje pochodzące z systemu pozwalają na wykonanie zabiegu ochronnego w optymalnym terminie i świadome podjęcie decyzji czy zabieg należy wykonać, czy też zrezygnować z niego. Dzięki temu można wyeliminować nadmierne,  niepotrzebne zużycie środków ochrony roślin.

KORZYŚCI PRECYZYJNEGO SYSTEMU MONITORINGU ORAZ SYGNALIZACJI CHORÓB:

  • Monitorowanie zagrożeń 24 godziny/ dobę
  • Informacja o infekcji patogena na kilka dni przed wystąpieniem objawów chorobowych
  • Lepsza jakość plonów
  • Ograniczenie kosztów ochrony
  • Bezpieczniejszy produkt

Oferta monitoringu chorób i szkodników w roku 2020

Przy współpracy z firmą Metos proponujemy rozszerzoną usługę monitoringu i sygnalizacji infekcji chorobowych poprzez wybór najlepszych na polskim rynku, sprawdzonych modeli oraz ich interpretację. Dane te są zbierane w czytelny i prosty pakiet informacyjny, który jest wysyłany codziennie rano w formie e-maila do rolnika.

Pakiet zawiera:

Pełną informację o występujących infekcjach chorobowych na poszczególnych gatunkach roślin z dnia poprzedniego

występujących infekcjach chorobowych

Informacje o przebiegu wszystkich infekcji chorobowych dostępnych dla danego gatunku w formie graficznej do 30 dni wstecz

Profesjonalną 7-dniową prognozę pogody, która zawiera informację o:

  • temperaturze powietrza,
  • opadach,
  • zachmurzeniu,
  • tzw. wskaźnik okna oprysku (informuje o warunkach atmosferycznych w czasie których oprysk jest zalecany/niezalecany),
  • ewapotranspiracji,
  • wilgotności względnej powietrza
  • prędkości i kierunku wiatru
pogoda

Dane ze stacji meteorologicznej dotyczące pomiarów: temperatury powietrza, temperatury gleby, wielkości opadów oraz długości zwilżenia sztucznego liścia

Chcesz poznać szczegóły?

Zapraszamy do kontaktu z naszym Doradcą 77 441 77 34

Monitoringiem i sygnalizacją objęte są rośliny oraz modele chorobowe takie, jak:

UPRAWY ROLNICZE

  1. zboża: fuzarioza kłosów, rdze, septorioza plew, septorioza paskowana liści, szara pleśń
  2. rzepak: zgnilizna twardzikowa (wymagany czujnik temp. gleby), sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych
  3. kukurydza: fuzarioza kolb, żółta plamistość liści, rdza kukurydzy
  4. ziemniaki: zaraza ziemniaka, alternarioza, szara pleśń, parch srebrzysty, mokra zgnilizna
  5. buraki cukrowe i pastewne: chwościk, szara pleśń.

Dostępne są również modele informujące o pojawieniu się szkodników: mszyc, stonki ziemniaczanej oraz słodyszka rzepakowca.

Przykład monitoringu upraw rolniczych woj.opolskie w 2019 r.

WARZYWA

  1. bakłażan– alternarioza, fytoftoroza, mączniak prawdziwy,szara pleśń
  2. bób– czekoladowa plamistość bobu, fuzarioza, 
  3. brokuł- czerń krzyżowych, pierścieniowa plamistość kapustnych, sucha zgnilizna, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
  4. cebula– mączniak rzekomy, szara pleśń, stemphylium, alternarioza cebuli
  5. cukinia– antraknoza dyniowatych, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń
  6. czosnek– alternarioza, mączniak rzekomy, stemphylium, szara pleśń
  7. dynia– antraknoza dyniowatych, mączniak prawdziwy, parch dyniowatych, szara pleśń
  8. jarmuż– czarna zgnilizna, czerń krzyżowych, mączniak rzekomy, mokra zgnilizna, pierścieniowa plamistość, sucha zgnilizna, zgnilizna twardzikowa
  9. kalafior– czarna zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, mączniak rzekomy, mokra zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość, sucha zgnilizna, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
  10. kalarepa, kapusta głowiasta, kapusta pekińska– czarna zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, mączniak rzekomy, mokra zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa
  11. marchew– alternarioza naci marchwi, chwościk marchwi, szara pleśń, mączniak prawdziwy, zgnilizna twardzikowa
  12. ogórek– antraknoza dyniowatych, mączniak prawdziwy, ączniak rzekomy, szara pleśń
  13. papryka- alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, fytoftoroza
  14. pomidor– zaraza ziemniaczana, alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, septorioza pomidora, antraknoza pomidora, brunatna plamistość liści pomidora,fytoftoroza
  15. pietruszka– alternarioza pietruszki, mączniak prawdziwy, septorioza pietruszki, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
  16. por– alternarioza, mączniak rzekomy, stemphylium, szara pleśń
  17. rabarbar– antraknoza, bakteryjna mokra zgnilizna rabarbaru, mączniak rzekomy, zgnilizna karp rabarbaru
  18. rzodkiewka– mączniak rzekomy, szara pleśń, mokra zgnilizna, zgnilizna twardzikowa
  19. sałata– antraknoza sałaty, mączniak rzekomy, szara pleśń
  20. seler– mokra zgnilizna, septorioza selera, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
  21. szparagi– purpurowa plamistość pędów szparaga, rdza szparaga, szara pleśń

WARZYWA POD OSŁONAMI

  1. ogórek szklarniowy– antraknoza dyniowatych, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy,parch dyniowatych, szara pleśń
  2. papryka– alternarioza, mączniak prawdziwy, mokra zgnilizna bakteryjna, szara pleśń
  3. pomidor– alternarioza, antraknoza pomidora, brunatna plamistość liści pomidora, mączniak prawdziwy, septorioza pomidora, szara pleśń, zaraza ziemniaka

ROŚLINY JAGODOWE

  1. agrest– amerykański mączniak agrestu, rdza, szara pleśń
  2. borówka amerykańska– antraknoza owoców, kanciasta plamistość liści, mączniak prawdziwy, rak bakteryjny borówki, rdza, szara pleśń
  3. jeżyna– antraknoza owoców, antraknoza pędów, mączniak prawdziwy, rdza, szara pleśń
  4. malina– antraknoza owoców, antraknoza pędów, biała plamistość liści, mączniak prawdziwy, rdza, szara pleśń
  5. porzeczka– antraknoza pędów, biała plamistość liści, mączniak prawdziwy, szara pleśń, rdza
  6. truskawka– antraknoza owoców, biała plamistość liści, fytoftoroza, kanciasta plamistość liści, mączniak prawdziwy, skórzasta zgnilizna owoców, szara pleśń
  7. winorośl– antraknoza winorośli, czarna zgnilizna winorośli, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń

UPRAWY SZKÓŁKARSKIE (W ZALEŻNOŚCI OD GATUNKU ROŚLINY

  1. Alternarioza
  2. Antraknoza
  3. Cerkosporoza
  4. Drobna plamistość liści
  5. Fuzarioza
  6. Fytoftoroza
  7. Kanciasta plamistość liści
  8. Mączniak prawdziwy

hhkjh

  1. Mączniak rzekomy
  2. Monilioza – Brunatna zgnilizna
  3. Parch
  4. Rak bakteryjny
  5. Rdza
  6. Septorioza
  7. Szara plesń
  8. Zaraza ogniowa

Panel logowania